ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ – ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Το Αθλητικό Σωματείο Outdoor Runners και οι φίλοι του Σουβάρδου διοργανώνουν τον 4ο Αγώνα Ορεινού Τρεξίματος στο Χελμό Αχαΐας, με τίτλο «Αρίσταρχος Skyrace 2017».

ΓΕΝΙΚΑ:

Όλοι οι αθλητές οφείλουν να σεβαστούν στο ακέραιο τους κανονισμούς που αναφέρονται παρακάτω. Είναι επίσης υποχρεωμένοι να υπακούν στις υποδείξεις των κριτών του αγώνα, συμπεριλαμβανομένων των διασωστών και των ραδιοερασιτεχνών που εμπλέκονται με αυτόν, θεωρώντας ότι λειτουργούν υπό τις εντολές του Αλυτάρχη και του Διευθυντή Αγώνος. Η μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ή τις υποδείξεις επισύρει πάντα την ποινή του αποκλεισμού. Οι κριτές του αγώνα όταν αντιληφθούν παραβάσεις των κανονισμών, τις καταγράφουν και ενημερώνουν τους παραβάτες. Κάθε άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο από τη διοργάνωση έχει τη δυνατότητα να καταγράψει επίσης όποια παράβαση υποπέσει στην αντίληψή του και να την υποβάλει προς εξέταση στους διοργανωτές.


ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

 Ο αγώνας γίνεται τη Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017. Η εκκίνηση και ο τερματισμός θα είναι στα 1.250μ. υψόμετρο, στην πλατεία του Σουβάρδου, δίπλα στον Ιερό Ναό.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι αθλητές και αθλήτριες έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και έχουν αρκετή εμπειρία είτε από ορεινό τρέξιμο, είτε από ορεινό βάδισμα, καθώς οι διαδρομές θεωρούνται δύσκολες και τα είδη εδάφους ποικίλουν.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το κόστος συμμετοχής για κάθε αθλητή/αθλήτρια είναι 25 ευρώ για τη μεγάλη διαδρομή ή 15 ευρώ για τη μικρή και περιλαμβάνει: δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα (bid number), τροφοδοσία και υποστήριξη στους σταθμούς και στον τερματισμό, μετάλλιο συμμετοχής, έπαθλα, αναμνηστικό του αγώνα. Δεν επιστρέφεται το αντίτιμο σε περίπτωση ακύρωσης συμμετοχής αθλητή ή σε περίπτωση ακύρωσης του αγώνα για λόγους ασφαλείας. Για κάθε άλλο λόγο, θα υπάρξει απλώς αναβολή. Έγκυρη θεωρείται η εγγραφή μόνο όταν έχει καταβληθεί το ποσό του παραβόλου στο ακέραιο (25€ ή 15€), καθώς τα οποιαδήποτε τραπεζικά έξοδα βαρύνουν τον καταθέτη. Σημείωση: η τράπεζα με την οποία συνεργάζεται η Διοργάνωση ΔΕΝ χρεώνει τις ενδοτραπεζικές συναλλαγές.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΓΩΝΑ

Η μεγάλη διαδρομή του αγώνα ακολουθεί μονοπάτια σηματοδοτημένα, είτε με μόνιμη σήμανση στο έδαφος (πορτοκαλί χρώματος), είτε με πρόσκαιρη σηματοδότηση (ασπροκόκκινες κορδέλες έργου), ώστε η διαδρομή να είναι όσο το δυνατόν σαφέστερη. Το μήκος της είναι 20,3χλμ και η υψομετρική διαφορά που καλύπτουν οι αθλητές φτάνει τα +1.650μ. Το χαμηλότερο σημείο βρίσκεται στα 1.250μ και το ψηλότερο στα 2.340μ. Ο αγώνας είναι skyrace, καθώς συγκεντρώνει τα εξής χαρακτηριστικά: μήκος άνω των 20 χιλιομέτρων, υψόμετρο εκκίνησης άνω των 1.000 μέτρων, κίνηση άνω των 2.000 μέτρων για περισσότερα από 5.600 μέτρα, θετική υψομετρική +1.650 μέτρα. Η μικρή διαδρομή είναι 9,2χλμ με +650μ υψομετρική διαφορά, κινείται δε κυρίως σε δασικό μονοπάτι, από το Σούβαρδο ως τον Ξηρόκαμπο, με θέα τον ορεινό όγκο του Χελμού.

ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ

Το χρονικό όριο τερματισμού είναι στις έξι (6) ώρες από την εκκίνηση, με ενδιάμεσο κριτήριο (κόφτη) στο Σταθμό Γ (Αρίσταρχο) στις τρεισήμισι (3,5) ώρες. Συνεπώς ο Σταθμός Γ θα κλείσει μετά το πέρας του χρονικού ορίου αποκλεισμού αυτόματα. Η μικρή διαδρομή θα κλείσει χρονικά μαζί με τη μεγάλη, ομοίως και η Γραμματεία του τερματισμού. Παράλληλα, όσοι αθλητές επιθυμούν να εγκαταλείψουν νωρίτερα την προσπάθειά τους, θα θεωρούνται άκυροι και μπορούν να συνεχίσουν τον αγώνα μόνο με δική τους ευθύνη και αφού παραδώσουν τον αριθμό τους στους κριτές του κοντινότερου σταθμού.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΘΛΗΤΗ

Κάθε αθλητής φέρει τον αριθμό αγώνα (bib) πάνω του, τον οποίο και είναι υποχρεωμένος να έχει πάνω σε εμφανές σημείο στην εμπρόσθια όψη της μπλούζας του. Ο αριθμός πρέπει να παραμείνει σε όλη τη διάρκεια του αγώνα χωρίς να διπλωθεί, αποκρύβοντας έτσι οποιοδήποτε στοιχείο αναγράφεται πάνω στον αριθμό (χορηγοί, λογότυπα κλπ). Ουσιαστική αλλοίωση του αριθμού, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει σύγχυση στους υπεύθυνους καταγραφής των Σταθμών τιμωρείται με αποκλεισμό. Ομοίως, το ηλεκτρονικό τσιπ καταγραφής χρόνου, πρέπει να έχει τοποθετηθεί σύμφωνα με τις υποδείξεις των υπευθύνων, ειδάλλως καμία ευθύνη δε φέρουν οι διοργανωτές για τη μη ή λανθασμένη καταγραφή των επίσημου χρόνου του αθλητή.

ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Γίνεται προσπάθεια – σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς - η σήμανση της διαδρομής που τοποθετείται από τη Διοργάνωση, να είναι μόνιμη (διακριτικά μεταλλικά ταμπελάκια, βαμμένοι βράχοι, κλπ) με στόχο την εξυπηρέτηση των αθλητών, αλλά και των επισκεπτών του βουνού κάθε εποχής. Όπου χρειάζεται όμως, θα υπάρχει και προσωρινή σήμανση (ξύλινοι κατευθυντήρες με βέλη ή απαγορευτικά ξύλινα ¨Χ¨ και κορδέλες έργου), η οποία μετά τον αγώνα θα αφαιρεθεί. Η μόνιμη σήμανση της διαδρομής έχει πορτοκαλί χρώμα και, καθώς τα μονοπάτια έχουν εγκαταλειφθεί πολλές δεκαετίες, η σηματοδότηση αυτή θα είναι η προσφορά των διοργανωτών προς τους φίλους του βουνού και του δάσους. Σημείωση: σε κάθε περίπτωση όμως οι αθλητές οφείλουν να έχουν μελετήσει τους χάρτες των διαδρομών και να τις γνωρίζουν επαρκώς.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Επιτρέπεται εξωτερική υλική βοήθεια (τροφή, ρουχισμός, μπατόν) προς τους αθλητές. Η συνοδεία του αθλητή από οικεία πρόσωπα στα τελευταία μέτρα της διαδρομής επιτρέπεται. Δεν επιτρέπεται οτιδήποτε αφορά απαγορευμένες ουσίες, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς της WADA (World Anti-Doping Agency).

ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΕΣΑ

Επιτρέπεται η χρήση μπατόν πεζοπορίας. Επίσης, επιτρέπεται η κατοχή και χρήση χάρτη, πυξίδας, GPS, κινητού τηλεφώνου.

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη κάθε είδους αντικειμένων κατά μήκος της διαδρομής, όπως πλαστικά μπουκάλια ή οποιοδήποτε άλλο υλικό συσκευασίας στερεάς ή υγρής μορφής τροφής που καταναλώνουν οι αθλητές στη διάρκεια του αγώνα. Σε κάθε σταθμό τροφοδοσίας υπάρχει ειδικός πλαστικός σάκος απορριμμάτων. Όλοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να ρίχνουν τα απορρίμματά τους μέσα στο σάκο. Απόρριψη υλικών συσκευασίας ή άλλων μη οργανικών απορριμμάτων σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής πέρα από τα προκαθορισμένα, επισύρει ποινή αποκλεισμού.

ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να κινούνται στο μονοπάτι χωρίς να σχηματίσουν ομάδες που εκτείνονται σε πλάτος, εμποδίζοντας έτσι τους αθλητές που θα ήθελαν να προσπεράσουν. Όταν κάποιος αθλητής ειδοποιείται ότι πρέπει να κάνει στην άκρη για να προσπεραστεί, θα πρέπει να παραμείνει στην ανηφορική (εσωτερική) πλευρά της πλαγιάς.

ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ

Η διοργάνωση αναλαμβάνει την τροφοδοσία των αθλητών, υποστηρίζοντάς τους σε τουλάχιστον πέντε (5) ενδιάμεσα σημεία της διαδρομής. Μπορεί να υπάρξουν επιπλέον σημεία υποστήριξης σε έκτακτες περιπτώσεις (π.χ. ακραία καιρικά φαινόμενα). Το νερό θα προσφέρεται μόνο σε χάρτινα κύπελλα, οι αθλητές όμως μπορούν να ζητούν και να γεμίζουν τα προσωπικά τους υδροδοχεία, σε κάθε σταθμό.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ, ΣΑΚΙΔΙΑ

Δεν προβλέπεται υποχρεωτικός εξοπλισμός για τους αθλητές. Η μεταφορά σακιδίων υδροδοσίας ή σακιδίων πλάτης ή μέσης γενικότερα, επιτρέπεται. Η εγκατάλειψη σακιδίου σε σταθμούς γίνετε με ευθύνη του αθλητή.

ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Η συντόμευση (κόψιμο) της διαδρομής απαγορεύεται και τιμωρείται με αποκλεισμό. Ο κάθε αγωνιζόμενος έχει την ευθύνη και υποχρεούται να παρακολουθεί προσεκτικά τα προειδοποιητικά σήματα σε συγκεκριμένα τμήματα του μονοπατιού, τα οποία δείχνουν ένα απαγορευμένο κόψιμο/διαδρομή.


ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

Τα Σημεία Ελέγχου του αγώνα είναι 5. Όλοι οι Σταθμοί Τροφοδοσίας είναι ταυτόχρονα και Σημεία Ελέγχου. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να έχουν σε εμφανές σημείο τον αριθμό τους, ώστε να τους καταγράφουν οι κριτές. Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής φορά αντιανεμικό μπουφάν, θα πρέπει φτάνοντας στο Σταθμό Ελέγχου να φροντίσει να επιδείξει τον αριθμό του. Άρνηση επίδειξης του αριθμού σημαίνει αποκλεισμό. Σημείωση: όποιος αθλητής δεν περάσει έστω κι από έναν (1) σταθμό Ελέγχου θεωρείται άκυρος.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ενστάσεις για οποιοδήποτε λόγο γίνονται μόνο από τον ίδιο τον αθλητή, το αργότερο 30 λεπτά μετά τον τερματισμό του. Η απόφαση της Επιτροπής Ενστάσεων, η οποία απαρτίζεται από αθλητές/αθλήτριες που θα έχουν ανακοινωθεί πριν την εκκίνηση, εκδίδεται α) το αργότερο μέχρι την ώρα των απονομών για περιπτώσεις που αφορούν βραβευθέντες ή β) το αργότερο μέχρι το κλείσιμο της έγκαιρης χρονομέτρησης (6 ώρες) και είναι τελεσίδικη. Το κόστος κατάθεσης ένστασης ορίζεται στα 50 ευρώ και επιστρέφεται μόνο εάν η απόφαση είναι υπέρ του αθλητή κατά 50% τουλάχιστον. Σημείωση: πριν την καταβολή του παραβόλου καμία συζήτηση δε θα γίνεται από τη Διοργάνωση ή την Επιτροπή Ενστάσεων.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Οι διοργανωτές αναλαμβάνουν να επιτηρήσουν τη διαδρομή του αγώνα με εξειδικευμένα στελέχη σε θέματα ασφάλειας, διάσωσης και παροχής ιατρικής βοήθειας στους αθλητές που θα βρεθούν σε ανάγκη. Σε περιπτώσεις όπου το προσωπικό ασφάλειας και οι κριτές υποδείξουν στους αθλητές ότι πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση για λόγους ασφάλειας, οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να υπακούσουν. Άρνηση συμμόρφωσης σημαίνει αποκλεισμό. Σημείωση: βλέπε Αποποίηση Ευθύνης παρακάτω.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ / ΑΝΑΒΟΛΗ

Αν παραστεί ανάγκη (εξαιρετικά επικίνδυνες καιρικές συνθήκες), οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να τροποποιήσουν τη διαδρομή ή και να αναβάλλουν για μικρό χρονικό διάστημα την εκκίνηση, προκειμένου να μη θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών, ακόμα και να αναστείλουν οριστικά τη διεξαγωγή του.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα επίσημα (οριστικά) αποτελέσματα του αγώνα δημοσιοποιούνται τρεις (3) ημέρες μετά τον αγώνα, προκειμένου να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων και ο απαραίτητος έλεγχος. Οι βραβευμένοι αθλητές οφείλουν να αποδεχθούν οποιαδήποτε διόρθωση, σύμφωνα με αυτά.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οι κατηγορίες – και για τις δύο διαδρομές – είναι τρεις (3) για τους άνδρες και τρεις (3) για τις γυναίκες, ως εξής: Άνδρες 18-39 ετών (Α1), Άνδρες 40-59 ετών (Α2), Άνδρες 60+ ετών (Α3), Γυναίκες 18-39 ετών (Γ1), Γυναίκες 40-59 ετών (Γ2), Γυναίκες 60+ (Γ3) για τη διαδρομή skyrace, και αντίστοιχα Α4, Α5, Α6 και Γ4, Γ5, Γ6 για τη διαδρομή Lycoporta. Δεν υπάρχει ειδική βράβευση ανά κατηγορία, παρά μόνο αναφορά στα αποτελέσματα. Ανάλογα με τον αριθμό συμμετοχών, μπορεί να σχηματιστούν κατηγορίες με μικρότερο ηλικιακό εύρος, οι οποίες θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο των εγγραφών και οπωσδήποτε πριν την εκκίνηση.

ΕΠΑΘΛΑ

Θα δοθούν μετάλλια συμμετοχής σε όλους τους αθλητές. Στους τρεις πρώτους άνδρες και στις τρεις πρώτες γυναίκες της γενικής κατάταξης της διαδρομής Aristarchos Skyrace θα δοθούν χειροποίητα και μοναδικά βραβεία, φιλοτεχνημένα ειδικά για τη Διοργάνωση. Στους τρεις πρώτους άνδρες και στις τρεις πρώτες γυναίκες της γενικής κατάταξης της διαδρομής Lycoporta Race, επίσης. Σημείωση: οι κατηγορίες αναφέρονται μεν ξεχωριστά στα επίσημα αποτελέσματα, αλλά δεν βραβεύονται.

ΠΟΙΝΕΣ

Η μοναδική ποινή που επιβάλλεται σε όλα τα παραπτώματα & παραβιάσεις κανονισμού, είναι ο αποκλεισμός/αποβολή και επιβάλλεται σε: α) ρύπανση της διαδρομής, β) κόψιμο διαδρομής (shortcut) γ) ανάρμοστη συμπεριφορά προς το προσωπικό τη διοργάνωσης, δ) απώλεια αριθμού αθλητή.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Η Διοργάνωση δεν ευθύνεται για το θάνατο, τον τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αγωνιζομένων, οι οποίοι υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής, δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν στο ορεινό περιβάλλον και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από αρμόδιο γιατρό. Δεν πρόκειται ωστόσο να ζητηθεί από κανέναν αθλητή να προσκομίσει ιατρική βεβαίωση, αφού η ευθύνη παραμένει δική τους. Οι ίδιοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν τακτικά σε ιατρικό προληπτικό έλεγχο, ώστε να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους. Η Διοργάνωση αποποιείται κάθε ευθύνης σχετικά με τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών. Επιπλέον, οι αθλητές θα πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα σε σημεία της διαδρομής όπου ο κίνδυνος πτώσης με δυσάρεστα ή μοιραία αποτελέσματα είναι αυξημένος.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η διοργάνωση κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογράφησης και βιντεοσκόπησης του κάθε αγώνα (και των προγενέστερων), ενώ κάθε αθλητής, αυτόματα, αποδέχεται τον κανονισμό αυτό, γνωρίζοντας ότι μπορεί να εμφανιστεί το πρόσωπό του σε φωτογραφίες ή βίντεο, χωρίς να του ζητηθεί η άδεια και χωρίς να διεκδικήσει κάποια αποζημίωση, οποτεδήποτε στο μέλλον.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης των κανονισμών διεξαγωγής του αγώνα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση. Οφείλουν όμως να την ανακοινώσουν δημόσια.

Η Οργανωτική Επιτροπή